Januari is bijna voorbij, maar toch lijkt de lente nog ver weg. Tijdens deze koude wintermaanden wil je niets liever dan lekker thuis op de bank hangen met je favoriete Netflix serie en met je kat knuffelen. Maar als je hele dagen thuis zit, wil je natuurlijk wel dat je woonkamer gezellig is. Een stijl waar ik enorm fan van ben is retro. Bijvoorbeeld retro interieur geïnspireerd door de jaren 50. Een retro bank voor je Netflix avondjes kan je woonkamer een flinke boost geven!

Retro is geen vintage

Retro is hip. Dat weten we al een tijdje. Voor die rock ‘n’ roll American Diner stijl hebben we bijna allemaal wel een beetje een zwak. Retro is de afkorting van retrospectief , wat letterlijk terugkijken betekent. Retro is dus niet, wat veel mensen denken, hetzelfde als vintage. Vintage spullen komen echt uit het verleden, bijvoorbeeld uit de jaren 70. Retro is meer een hedendaagse interieurstijl die haar inspiratie haalt uit het verleden. Als je een retro bank aanschaft, hoef je dus niet bang te zijn dat hij al jaren voor jouw tijd gebruikt is en dus niet lang meer mee zal gaan. Je bank is gloedje nieuw, maar hij ziet eruit alsof hij in de woonkamer van Elvis the King himself heeft gestaan!  Hoe cool is dat?

We love retro

De meeste retro designers halen hun inspiratie uit de jaren 50. Dit was namelijk een tijd van nieuwe welvaart. Voor de jaren 50 hadden meubilair en accessoires meestal de kleur van natuurlijke materialen, omdat dit goedkoper was. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er behoefte naar vrolijkere kleuren, en hadden mensen ook het geld voor kleurstoffen. Daarom zie je dat die typische jaren 50 meubels en accessoires kleuren hebben als babyblauw, roze en rood. Neem bijvoorbeeld de koelkasten van het woonaccessoires merk Smeg, die zijn geïnspireerd door die tijd van welvarendheid.
Daarnaast heb je natuurlijk het retro jaren 70 behang en meubels. Ook dit is een populaire stijl waar veel mensen van houden. De meest voorkomende kleuren in de jaren 70 waren oranje, bruin en groen. Waar men eerst walgde van drukke prints op je muren, in de jaren 70 kregen ze er maar geen genoeg van. En vandaag de dag kan zo’n retro 70s behang je woonkamer ook echt flink opfleuren.

Wat je voorkeur voor interieur stijl ook is, met retro maak je altijd de blits. En retro kun je prima combineren met modern. Een koelkast van Smeg kan prima in 1 ruimte gezien worden met een eetkamerset van Ikea, om maar een voorbeeld te noemen. Je wilt het ten slotte ook niet teveel overdrijven. Voor welk retro tijdperk ga jij?