Steeds meer bedrijven maken de overweging om te investeren in automatiseringen. Dat geldt zeker voor de sector warehousing. Ergens klinkt automatisering als de toekomst en de juiste keuze, maar door beperkte financiële ruimte is het helaas niet voor elk bedrijf een reële optie. Daarom geef ik je vandaag tips voor een soepel logistiek proces, zonder dat het een aantal ruggen hoeft te kosten. Met mijn tips kun je jouw bestaande processen verbeteren en zal alles weer soepel verlopen. Dus ga er goed voor zitten en schrijf desnoods mee. Ontdek hier de tips voor een soepel logistiek proces!

Tip 1. Verzamel data en kennis

Stiekem beschik je over meer data dan je nu bewust bent. Allerlei apparaten slaan informatie op en uiteraard vormen de management systemen ook de nodige bronnen van kennis. Verzamel daarom alle data die relevant is voor het logistieke proces. Vergeet daarbij niet om ook even langs te gaan bij de werknemers. Meestal weten zij meer dan je denkt. Zij werken immers dag in dag uit op de werkvloer. Als er iets verbeterd kan worden, dan zijn de medewerkers vaak degenen die een goed idee hebben. Verzamel dus de data die beschikbaar is en raadpleeg ook de kennis van de medewerkers voor een compleet plaatje.

Tip 2. Stel een concreet plan op

Het is niet verstandig om zomaar veranderingen door te voeren binnen bestaande processen. Daar wordt niemand vrolijk van en bovendien weet je niet of het wel de goede stap is. Daarom is mijn eerste tip om een concreet plan op te stellen. Bedenk met andere woorden wat binnen het logistieke proces veranderd moet worden dat in het voordeel werkt van het bedrijf. Zo voorkom je namelijk ook dat je zaken aanpast die al optimaal verlopen. Om zo’n plan op te stellen, moet je natuurlijk wel de nodige informatie verzamelen. Daarom gaat mijn eerste tip hierover.

Tip 3. Investeer in de juiste hulpmiddelen

Daarnaast is het ook een goed idee om eens een kritische blik te werpen op de apparaten en hulpmiddelen die jullie momenteel gebruiken. Misschien kun je het logistieke proces al aanzienlijk versoepelen door gebruik te maken van kunststof pallets. Weet je niet goed waar je allerlei logistieke hulpmiddelen kunt kopen? Werp dan eens een blik op Logistiek Online. Zij zijn de grootste leverancier van dit soort materialen. Van kunststof pallets tot aan rolcontainers: ze hebben het allemaal beschikbaar voor grote oplagen. Misschien kom je wel iets tegen dat hét verschil kan maken voor jullie logistieke proces!